Jabuke


 

Gala

Ova izuzetno atraktivna jabuka dolazi sa Novog Zelanda, a dobijena je ukrštanjem dve sorte Golden Delicious (Zlatni Delišes) i Kidd’s Orange Red. Vrlo je aromatična jabuka. Njeno belo meso je hrskavo i sočno, blagog, slatkog i posebno osvežavajućeg ukusa.

Plodovi sazrevaju od kraja avgusta do početka septembra, mali su do srednje veliki okruglasto – konusnog oblika, glatke površine, podjednake veličine.

Kada ju je probao, redatelj Gospodara Prstenova Peter Jackson tražio je isključivo ovu sortu za ceo filmski set.


Crveni delišes

Red Delicious jedna je od najpoznatijih američkih sorti jabuka. Spada u vodeće svetske sorte u strukturi proizvodnje. Red Delicious i Golden Delicious, u samoj osnovi različite su sorte, iako dele slično ime i određene zanimljivosti (obe su nastale u SAD-u krajem 19. veka, imaju zanimljivu istoriju, pripadaju slatkim sortama). Crveni Delišes intenzivno se uzgaja u modernim zasadima i ima mnogo potomaka, od kojih je Fuji potencijalno najzanimljiviji.

Ukus je istovremeno sladak i umereno blag sa hrskavim i sočnim mesom, visokim sadržajem šećera i niskim procentom kiseline.

Plodovi su veliki do vrlo veliki (180 – 250 g), izduženo konusnog oblika, s jako izraženim “rebrima“ na čašici.


Zlatni delišes

Eureka! Pronašao sam je! To su bile reči Paula Starka iz Rasadnika braće Stark, kada je zagrizao ovu jabuku u voćnjaku Andersona Mullinsa 1914. godine. I stvarno, pravo je zlato pronašao na brežuljcima Zapadne Virginije tog posebnog dana. “S ovom jabukom u ruci ne možete biti sigurni da li pijete šampanjac ili jedete jabuku!“, oduševljeno je izjavio Stark. Od tada pa sve do danas, ova je jabuka stekla zavidnu popularnost među potrošačima.

To je jabuka koju je vrlo lako zavoleti. Kožica ploda je nežna i tanka, meso je čvrsto, hrskavo i sočno. Ukus je blag, ne napadan, medeno sladak – često stoji u opisu.

Plodovi sazrevaju početkom septembra. Plodovi su srednje veliki do veliki (150-220 g), konusnog oblika.


Greni smit

Možda najprepoznatljivija od svih jabuka i sigurno jedna od najpoznatijih, Granny Smith jedan je od najslavnijih izvoznih proizvoda Australije. Otkrivena je u Australiji 60 – ih godina 19. veka kao slučajni izdanak na mestu za otpad. Pretpostavlja se da je slučajni hibrid evropske divlje i domaće jabuke. Gospođa Maria Ann Smith, koja ju je pronašla, otkrila je da je jabuka višenamenska, odnosno odlična kako za kuvanje tako i za potrošnju u svežem stanju. Novu je sortu nazvala Granny Smith te je zaslužna za širenje njene popularnosti. Do 60-ih godina 20. stoljeća Granny Smith je postala praktično sinonim za jabuku. Ova pomalo neobična jabuka privlači oko svojom bojom trave, dugo se čuva, te ima svestranost, koju potrošači vole.

Ukus je naglašeno kiselkast. To je hrskava jabuka, tvrdog, sočnog mesa bele boje i vrlo oštrog okusa.. Odlična je za potrošnju u svežem stanju, u pitama, a isto tako vrlo dobra za voćne salate (i narezana zadržava svoju boju).


Fuji

Fuji je zasigurno jedna od atraktivnijih modernih sorti jabuke. Njena glavna karakteristika je lep ružičasti odsjaj koji prekriva žutozelenu pozadinu. Kao što je i za očekivati Fuji dolazi iz Japana gde je nastao 40 – ih godina 20. veka, gde je trenutno jabuka broj jedan, ali zanimljivo, ima američko poreklo. Ova plantažna sorta je u Evropi prisutna tek desetak godina. Fuji je dobijen ukrštanjem dobro poznate sorte Red Delicious i mnogo manje poznate Ralls Janet koja je verovatno razlog atraktivnog ružičastog preliva.

Aromatična je, vrlo sočna, hrskava jabuka. Njeno se meso lagano grize i čini kao nešto posebno od prvog zalogaja dok ispunjava usta sokom i slatkoćom. Takođe od svih ‘slatkih’ sorti najbolje se čuva i plodovi dugo vremena zadržavaju svoju čvrstoću.

Plodovi su srednje veliki (150 – 180g), okruglastog oblika.